Beaujolais Villages Primeur 2024

Beaujolais Villages Primeur druiven

Ontdek DOMAINE ANITA

Een van de Top Producenten van de Beaujolais

November brengt een bijzondere traditie met zich mee: de komst van de Beaujolais Villages Primeur! Al sinds de jaren ’50 vieren wijnliefhebbers wereldwijd de primeur van de Franse oogst 2024 met deze jonge, fruitige wijn, gemaakt van de Gamay Noir. Elk jaar op de 3e donderdag van november stroomt de Beaujolais Nouveau de kelders uit, om binnen enkele weken geproefd en genoten te worden. En eerlijk gezegd, de wijnen zijn nu stukken lekkerder dan een aantal jaar geleden. En zelfs nog wel even houdbaar.

Beaujolais Villages Primeur

Beaujolais Villages Primeur 2024, Domaine Anita

VOORINTEKENING – €11,50

Beaujolais Villages Nouveau – aan tafel

Beaujolais is een uitstekende begeleider voor een charcuterie plank. Een lunch met een broodje Rosette in de Hallen van Lyon gaat steevast gepaard met een licht gekoeld glas Beaujolais. Een geroosterde poussin’tje met wat citroen en tijm past ook heerlijk bij deze wijn. De culinaire kracht van Beaujolais zit in de knisperende zuren met voldoende structuur om simpele, iets vette gerechten te begeleiden. Maar je kan er ook gewoon van genieten op de bank.

Wij zijn trots om dit jaar de Beaujolais Villages Primeur van DOMAINE ANITA aan te bieden, een van de meest gerespecteerde domeinen uit dit gebied. Anita Nevue, de vrouw achter het domein, was tot 2015 professioneel wielrenster en stortte zich daarna met evenveel passie op het maken van prachtige Beaujolais van bijna alle cru’s. 

Nu maakt Anita wijnen met finesse, elegantie en een diepe expressie van de verschillende terroirs van de Beaujolais. Daarvoor koopt ze zorgvuldig uitgezochte percelen aan in diverse cru’s, zoals Moulin-à-Vent, Morgon, Chénas en Fleurie. Het ontstelen van druiventrossen voor de gisting en houtgebruik bij de rijping geven extra diepte aan haar wijnen. Sulfiet wordt hier tot een minimum beperkt. Haar wijnen zijn bijzonder rijke, geconcentreerde wijnen die het volledige potentieel van Gamay waarmaken en ook een heel goed ouderingspotentieel hebben. De bekende wijnschrijver James Suckling bekroonde haar Moulin à Vent Coeur de Vigneronne 2x met 100 punten. Ongekend voor Beaujolais. Daarom is ook Anita’s Beaujolais Villages Primeur ook een must voor de liefhebbers van kwaliteit en karakter.

Uiteraard is er nog geen proefnotitie voor de wijn van 2024 beschikbaar, de wijn is nog aan het vergisten. Verwacht een paarsrode kleur, fijne, verleidelijke aroma’s van vers fruit (kersen, frambozen). In de mond wordt de smaak bovendien ondersteund door fijne, elegante tannines! Maar vooral, heel veel sappige, verse wijn.

Beaujolais

Administratief behoort de Beaujolais tot de Bourgogne, maar het is een wijngebied met een eigen wijnstijl én eigen druivensoort, Gamay Noir à Jus Blanc. Het ligt ook meer richting Lyon, Rhône gebied. De meeste wijn die hier vandaan komt is rood, gemaakt van Gamay. Er wordt ook een beetje wit gemaakt van Chardonnay. De bodem bestaat hier voornamelijk uit graniet en leisteen.

In de jaren ’90 stortte de markt voor Beaujolais volledig in. Iedereen associeerde dit gebied met de Nouveau van matige kwaliteit. In de 21ste eeuw is er een duidelijke revival waar te nemen. De wijnen worden weer traditioneel opgevoed, in plaats van met ‘maceration carbonqiue’. Die laatste techniek levert heel fruitige wijnen op. Met de traditionele opvoeding smaken de rode wijnen dus steeds meer Bourgondisch.

Beroemde cru’s in de Beaujolais:

  • Fleurie: Wereldberoemde naam van een fruitige stijl wijn, die op de betere helling best rijk kunnen smaken. Wel altijd duidelijk Gamay stijl.
  • Moulin à Vent: de cru met de meeste concentratie, maar daardoor het minst ‘herkenbaar’ als Gamay. Het zijn krachtigere wijnen en wat oudere Gamay’s kunnen meer gaan lijken op Pinot Noir.
  • Brouilly: Dit is de grootste Beaujolais cru, hier wat robuustere wijnen met meer textuur. Hier speelt de volcanische Mont Brouilly een duidelijke rol in het terroir.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang €5 korting op een bestelling. 🎁